juoksu, maraton

Kohti Itämeri Maratonia

Nyt syksyllä minulla ja isosiskollani on ajatuksena juosta Itämeri Maraton Hangossa. Tulevan maratonitapahtuman valikoitumiseen vaikutti tapahtumaan liittyvä teema; Itämeren suojelu. Kaikista osallistumismaksuista lahjoitetaan 5% Itämeren suojelutyöhön Baltic Sea Action Groupille.

Hanko on myös mukavan päivämatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Tapahtuman valintaa puolsi myös sen ajoittuminen syksyyn. Puissa lienee vielä ruskaa, mutta lämpötilat eivät enää kohoa turhan korkealle. Kokonaisella tasaiseksikin kehuttu reitti kierretään kahdesti. Oletuksena on, että juostessa saa ihailla meren kauneutta.

Tuleva juoksu mietityttää. Olen viime vuosina juossut lähinnä poluilla. Kisamatkat ovat olleet sileillä matkoilla puolikkaita ja niihinkin osallistuminen on ollut lähinnä päähänpisto, kun syvällisen treenaamisen tulos. Poluilla matkat ovat vaihdelleet Kopparnäsin lyhyemmältä matkalta KK Nutsin 55.n.

Edellisestä maratonistani on vierähtänyt vuosia. Pari päivää ennen kolmatta Tukholman maratoniani jalkani murtui. Sitten, ennen seuraavaa maratonia kaaduin Julma Ölkyssä ja mursin käteni. Viime vuonna osallistumisen esti korona.

Kesällä nautin enemmän purjehtimisesta ja merellä liikkumisesta ja juostua on tullut lähinnä silloin, kun aikaa ja intoa muulta on tuntunut jäävän. Heinäkuussa juoksukilometrejä kertyi vain 90.

Treenaaminen ei ole ollut ihan tavoitteiden mukaista. Etenkin ne pitkät hitaat lenkit puuttuvat! Toisaalta, omana tavoitteenani ei ole kovan kisa-ajan tavoittelu, vaan kokonaisen maraton-juoksun kokeminen pitkästä aikaa. Nähtäväksi kuitenkin jää, miten juoksu menee.

Täällä Suomessa Juoksutapahtumilla ei ole niin paljon teemallisia painatuksia, kun vaikkapa Yhdysvalloissa, joissa tapahtumat useimmiten keräävät varoja erilaiseen hyväntekeväisyyteen. Kaliforniassa tuli juostua puolikas delfiinien hyväksi.

Itämeri on meille suomalaisille tärkeä. Siitäkin kannattaa pitää huolta. Siinä missä naispurjehtijoiden tuntema Ocean Ladies edistää Itämeren hyvinvointia yhteistyössä John Nurmisen säätiön sekä Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa keräämällä näytteitä Itämerestä, voi merta rakastava juoksia tukea Itämerta suojelevaa toimintaa osallistumismaksulla.

Itä-merimaratonilla kokonaisen juokseminen sen maksimiaika on kuusi, ja puolikkaan ja varttimaratonin aika viisi tuntia. Vaikka ei jaksaisi juosta, voi kisaan osallistua rennommallakin ajatuksella. Ehkäpä Hangossa nähdään!

Jätä kommentti