juoksu, polkujuoksu

Maaliskuisia tunnelmia KK Nuts kisapaikalta

Pääkaupunkiseudulla narsissit ilahduttavat ulkona ja tiet ovat lenkkareilla juostavissa.  Pohjoisemmassa hiihtokelit jatkuvat kireiden yöpakkasten, lumihankien ja revontulien siivittäminä. KK Nutsiin on vajaa kaksi kuukautta aikaa. Nyt viimeistään on hyvä pysähtyä pohtimaan, millä valmistautumisella kisaan lähtee.

Oma valmistautuminen kesän juoksutapahtumiin on ollut melko olematonta, vaikka joulukuisen polkujuoksukisan yhteydessä sisareni kanssa päätettiin, että talvella juostaan. Juoksukilometrejä on tammikuisen juoksutapahtuman jälkeen kertynyt harmittavan vähän.

Alkutalvi pyörähti käyntiin influenssassa, muutama viikko hujahti retkiluistelun parissa ja muutoin on tullut lähinnä hiihdettyä. Juoksulenkkejä olen tehnyt sisaren kanssa sisähallissa hölkäten ja poluilla olen käynyt vain kolmesti kävelemässä. Huolestuneena olenkin pannut merkille, että siinä, kun ensimmäiselle KK nuts matkalleen valmistautuvan sisareni kunto kasvaa, on oma kuntoni valunut alas, kuin lehmän häntä.

Kun aktiivisia liikunta kilometrejä on koossa alkuvuodesta vain hieman reilut 600, lyhyemmätkin kipuamiset Valtavaaralle ja Konttaiselle sekä viiden kilometrin pikainen patikointi viidentoista asteen pakkasissa Juumassa muistuttelivat tulevasta. Mieleen hiipi nopeasti ajatus mäkitreenien ja varsinkin alamäkitreenien sekä pitkien hitaiden juoksulenkkien tärkeydestä, mistä olen kirjoitellut viimekin keväänä.

Juuman poluilla pohdiskelin, olisiko sauvojen käytöstä tulevalla KK Nutsilla apua. Lyhyemmällä lenkillä ne antoivat mukavasti buustia, mutta olivat myös toisaalta mukana ylimääräisenä painona. Mikäli sauvojen käytöstä on kokemusta ja uskoo loppumatkan taittuvan kävellen, kannattaa sauvat pakata mukaan. Vuosi sitten sauvojen kanssa kulkeneet olivat lopun 7 kilometrin matkalla minua huomattavasti nopeampia.

Porrastreeniä ja polkuja kannattaa myös kuluttaa tai tehdä hyppynauhatreenejä. 34 matkalla (merkittiin ennen 31:ksi) portaita ja kivuttavaa riittää. 55:n alkaa tasaisemmalla, hyvin juostavalla maastolla. Kokonaisuudessaan reittiä on paljon Metsähallituksen  ja Kuusamon kaupungin toimesta kunnostettu ja juostavaa soramassaa poluille lisätty. Myös Basecampin molemmin puolin on hyvin juostavaa maastoa.

Vaikka pohjoisemmassa lunta vielä piisaa ja kesä tuntuu kaukaiselta, on nutsille lähtevien syytä kiristää juoksukilometrien kerryttämistä. KK Nuts on elämys, mitä ei kannata jättää väliin. Tossut kannattaa laittaa jalkaan viimeistään nyt!

Jätä kommentti