Hyvinvointi, juoksu, mieli, muut lajit, oheisharjoittelu, Tavoitteellisuus, Terveys

Hengähtämällä saamme kuntoon puhtia!

Ihailen niitä, jotka malttavat tehdä alkulämmitykset ja loppuvenytykset juoksulenkin yhteydessä ja osaavat lenkin sijaan heittäytyä toisinaan sohvalle. Itsellä elimistön kuuntelu ja itsestä huolehtiminen tuppaa unohtumaan. Venyttely iskeytyy mieleen vasta, kun lihaksia jo kiristää ja jotain on pakko tehdä. Ja lenkille tulee lähdettyä väsyneenäkin, vaikkei kannattaisi.

Kiireessä ja hektisessä arjessa vaadimme itseltämme toisinaan huomaamattamme liikaa. Työt ja treenit tehdään luterilaisella uskollisuudella ja hiljentää ei aina ymmärretä silloinkaan, kun elimistömme antaa merkkejä rauhoittumiseksi.

Ongelmia kuitenkin syntyy, jos paahdamme aina täysillä. Vaikka on vaikea hyväksyä, stressi tai ahdistuneisuus lisääntyvät, jos arki kuormittaa liikaa eikä palautumiselle jää tilaa. Jos tilanne ei muutu, lopulta kamelin selkäranka voi katketa. Pysähdymme vasta, kun on pakko.

Meiltä kaikilta tulisikin löytyä aikaa myös hengähtämiseen. Vaikka tavoittena oleva maraton tai ultrajuoksu siintäisi edessä, voi lopputulos olla kokonaisuuden kannalta parempi, kun välillä osaa himmata. Onneksi juoksukellon tietoja katsomalla voi nopeasti nähdä, milloin ylirasitus tai -kunto uhkaa. Jos uni jää lyhyeksi, ja treenikin kuormittaa, kuntokin laskee, jos jatkamme itsepintaisesti treenejä.

Stressi ei ole pahasta, niin kauan kuin elimistö pysyy tasapainossa ja palautuu kuormituksesta. Ongelmia syntyy jos elimistön stressitila kroonistuu ja pitkittyy jolloin vagushermo, jonka tehtävänä on viestiä elimistöllemme milloin on aika toimia ja milloin palautua, ei toimi enää kunnolla.

Itse olen yrittänyt opetella ottamaan välillä rennommin. Olen ymmärtänyt, että pienillä asioilla, kuten vaikka pelkällä hengityksellä voi vaikuttaa vagushermon kautta verenpaineeseen. Joskus ei ole pahitteeksi sekään, että lämmittää lenkin päälle rentouttavan saunan tai käpertyy viltin alle. Tai vaihtaa lajia. Kuormittavan lenkin sijaan voi hyvin vain samoilla metsässä tai ottaa aikaa siihen venyttelyyn. Myös maiseman vaihto ja arjen rutiinien rikkominen auttaa. Vain itsestä huolehtimalla jaksamme enemmän!

Jätä kommentti