Muu elämä, muut lajit, Tapahtumat, Terveys

Yhteisjuttu: Karanteeniliikuntaa

Katjatherunner:

Koronan myötä kevään lappujuoksut peruuntuivat niin itseltä kuin monelta muultakin. Syksynkin kalenteri on tyhjä. Asia ei kuitenkaan harmita.

Muutosten myötä lenkeistä katosi tavoitteisuus, mutta niihin tuli mukaan uutta. Yht’äkkiä pääsin viettämään liikuntatunteja teini-ikäisten lapsieni kanssa. HeiaHeia raportoi suorituksia kouluun sitä mukaa, kun niitä yhdessä teemme.

Metsässä kävellessä voi olla hiljaa tai vaihtaa mieleentulleita ajatuksia, poiketa kallioille, lintutorniin, merenrantaan. Välillä voi pysähtyä nostamaan painoja tai vetämään leukaa. Teknisen työn oppitunnin suorituksena polkupyörät on huollettu ja pyöräilykausi saatu startattua. Liikkua voi, kunhan karttelee muita.

Vaikka maaliskuu on kulunut lähinnä virusflunssassa, olen hieman kävellyt koiran kanssa. Sosiaalisessa mediassa on jaettu erilaisia ilmaisia ohjattuja liikuntatunteja. Ensi viikolla ajattelin osallistua ilmaiseen etäjoogaan ja houkutella lapset yhteiseen kotijumppaan. Tiedä vaikka jäisimme yhteistekemisen koukkuun, emmekä pelkästään juoksisi omissa harrastuksissamme niin tiiviisti jatkossa, kuin viime vuodet olemme tehneet.

Anutherunner:

Sosiaalisen eristäytyneisyyden ja etätyön aika on tuonut elämääni uuden aluevaltauksen: päivän sana on body balance!

Heräsin asiaan oikeastaan jo vähän aikaa sitten, silloin kun maailma vielä oli entisellään. Fysioterapeuttini teki minulle uuden harjoitusohjelman ja vinkkasi, että Youtubesta löytyy hyviä treenejä. Nyt kun aika pysähtyi, joutessani klikkasin niitä esiin ja tällä tiellä olen; täysin koukussa.

Kun aikaisemmin arkeani rytmitti pikainen aamujuoksu ennen töihin lähtöä, nyt ennätän treenata paljon monipuolisemmin. Kun työmatkan pituus on vain askel tai pari, ja kun työt voi aloitella vaikkapa yöpuku päällä, vapautuvalle ajalle on löytynyt mukavaa käyttöä. Olen ottanut tavakseni hilputella ensin 20-30 minuuttia juoksumatolla. Sen jälkeen teen joko kahvakuulatreenin tai bodybalancen. Tuntuu, kuin kehossa virtaisi elämä ihan uudella sykkeellä! Ihanaa!

Ja vaikka toimistotyöläisen etätyöergonomian kanssa on vähän niin ja näin, huomaan, että niskajumit ovat jo parin viikon aikana hävinneet. Vannon bodybalancen ja kahvakuulailun nimiin; kotikonttorilla voi työtä tauottaa ja pikajumpata vaikka kesken etäpalaverin. Kansakunnan ottama digiloikka on siis tuonut elämään ihan uusia ulottuvuuksia!

Vaikka oikeita ihmiskontakteja vähitellen jo kaipaakin, on tämä ihmiskunnan historiankirjoihin jäävä poikkeustilanne tuonut paljon henkilökohtaista hyvääkin. On enemmän aikaa pitää itsestään huolta ja keskittyä hyvinvointinsa vaalimiseen. Toivottavasti tästä jää jotain hyvää muistiin sillekin ajalle, kun joskus taas elämä alkaa palailla koronan jälkeiseen aikakauteen.

Runner’s World 1/2020, kun meillä ei vielä ollut aavistustakaan.

Sirpatherunner:

Tätä kirjoittaessani kotikaupunkiini Austiniin on määrätty shelter-in-place. Kaikki kuntosalit, liikuntapaikat ja uima-altaat (mukaanlukien taloyhtiön omat) on suljettu ja kotoa saa poistua vain käydäkseen kaupassa, apteekissa, lääkärissä tai koiranpissatuskävelyllä. Rikkureille voidaan määrätä tuhannen dollarin sakko tai 180 pv vankeutta.

Kotoilun aluksi raahasimme puolison kanssa kuntopyörän sisälle autotallista. Lapset ovat sitä jo käyttäneetkin. Itse odottelen, että sitkeä tautini (mitä merkkiä lieneekään), menisi ohitse. Latasin puhelimeen jo valmiiksi Studio Sweat -sovelluksen, josta löytyy monenlaista ohjattua liikuntaa. Itse tutustuin palveluun alunperin YouTubessa, siellä nimittäin on joitakin Studio Sweatin sisäpyöräilyvideoita.

YMCAn triathlon-ryhmä ryhtyi myös järjestämään yhteispyöräilyjä kahdesti viikossa Zwift-sovelluksella. Oma pyöräni on liian tyhmä osallistuakseen moiseen virtuaaliryhmäilyyn, mutta voin silti liittyä ryhmän äänikeskusteluihin Discord-sovelluksessa. Yhteys toisiin ihmisiin on äkkiä muodostunut valtavan tärkeäksi asiaksi.

Kun käymme naapurustossa kävelyttämässä koiraa, näen vielä ihmisiä, jotka juoksevat ja pyöräilevät ulkonakin. Toivottavasti sitä ei ole selväsanaisesti kielletty vielä sittenkään, kun paranen. Muuten saattaa iskeä joku parvekejuoksuhullutus. Monet juoksutapahtumat näyttävät muuttuneen virtuaalisiksi ja kotilappujuoksujakin löytyy jo netistä. Esimerkiksi klassisen Marine Corps -puolikkaan pääsisi nyt historiallisesti juoksemaan vaikka omassa olohuoneessaan.

Kevään edetessä arvelen ehkä innostuvani uudelleen myös joogaamaan. Joogavideoitahan löytyy YouTubesta pilvin pimein. Omia suosikkejani ovat aiemmin olleet Bad Yogi ja Yoga With Adriene.

Ja kaikenlaiset karanteenithan ovat mainio mahdollisuus keskittyä perusasioihin, vaikkapa voimakkaiden vatsalihasten rakentamiseen. Voimatreeniähän on helppo tehdä kotona, tarvittaessa kehonpainotreeninä.

Kaiken kaikkiaan nyt on mielestäni aika ottaa iisisti. Vaikka Covid-19 ei osuisikaan omalle kohdalle, voimia tarvitaan nyt hetken aikaa ihan tähän arkeenkin aivan eri lailla kuin siinä maailmassa, jossa ennen elimme.

Jätä kommentti