Hullutteluja, juoksu, Tapahtumat

Wings for Life – mukana maailman suurimmassa juoksutapahtumassa

Anu-sisko bongasi Wings for Life -juoksun jokunen viikko sitten kai Juoksija-lehdestä. Sirpa oli samoihin aikoihin nähnyt tapahtumasta televisiomainoksen kuntosalilla. Jos samaa juttua mainostettiin sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, oltiin selvästi jonkin suuren äärellä. Ryhdyimme siis tutkimaan, mistä oikein oli kyse.

Wings for Life -tapahtuma järjestetään vuosittain toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Juoksu järjestettiin ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, ja siitä tuli maailman suurin juoksutapahtuma vuonna 2021, jolloin yli 180 000 juoksijaa eri maista osallistui kisaan. Tänä vuonna ennätyksiä rikottiin, kertoi kisakuuluttaja tapahtuman aikana, ja juoksuun osallistui pitkälti yli 200 000 juoksijaa olisikohan se ollut 130 maasta.

Lähtölaskenta!

Wings for Life -juoksun osallistujamaksut menevät selkäydintutkimukseen, ja osallistujat sekä tiimit voivat myös kerätä lahjoituksia samaan tarkoitukseen. Ennen tämän vuoden tuloja tapahtuma oli historiansa aikana kerännyt hyvään tarkoitukseen yli 40 miljoonaa euroa.

Tapahtuman aikana juoksijat eivät juokse kohti maaliviivaa, vaan sitä karkuun. Kaikki osallistujat lähtevät matkaan samaan aikaan. Jotkut juoksevat (tai kävelevät, tai rullaluistelevat, tai rullailevat pyörätuolilla) omilla kotikulmillaan, ja toiset osallistuvat lähialueella järjestettyyn yhteiseen tapahtumaan. Puoli tuntia lähtölaukauksen jälkeen liikkeelle lähtee myös raatobussi, ja kunkin kisaajan matka päättyy siihen, kun auto saavuttaa hänet. Kisaa varten puhelimeen ladataan sovellus, joka pitää juoksijan kartalla suorituksen kulusta.

Juoksumaisemia Texasissa

Sirpa

Minulle lähtöviiva aukeni Keski-Texasissa aamukuudelta. Lähialueilla ei järjestetty yhteistapahtumaa, joten tiesin lähteväni liikkeelle kotiovelta. Yöllä olimme heränneet aikamoisen kevätmyrskyyn: rakeet takoivat kattoa, ukkonen jyrisi ja myrskytuuli yritti parhaansa mukaan heiluttaa nurkkia. Kun aamulla heräsin, sääennustus ehdotteli kello kuudeksi uutta myrskyrintamaa. Lähdin kuitenkin ulos – lupasin perheelle, että pysyttelen kodin nurkamilla ja tulen juoksumatolle jatkamaan, jos sää huononee.

Sovelluksesta kuului lähtölaskenta, ja lähdin matkaan reippaasti kävellen. Aamuhetki oli ihana: jo ennen auringonnousua linnut sirkuttelivat puissa ja sammakot kurnuttivat lammessa. Muita ihmisiä ei näkynyt missään, mutta tuntui mukavalta tietää, että siskot juoksivat aivan samaan aikaan maailman toisella puolella. Sovellus lähetti tsemppiviestejä huvittavankin usein: joka neljännesmailin jälkeen se kertoi, kuinka huikea urheilija olenkaan.

Hyvin järjestetty radiokokemus auttoi yllättävän hyvin kisatunnelmaan. Olin ajatellut, että kerkeän ehkä kaksi mailia taapertaa, mutta lopulta menin yli kolme (noin 5,2 km), sillä tapahtuma kannusti pitämään kävelyvauhdin reippaana. Ja aamun liikunnat oli siten hoidettu jo kauan ennen kuin naapurusto edes heräsi sunnuntaipuuhiinsa.

Maaliviiva

Katja

Sisarten intoilema juoksutapahtuma oli itselle vieras. Mietinkin osallistumistani kisa-aamuun saakka. Olin edellisenä päivänä juossut cooperin ja tehnyt pihapuhteita. Kun lopulta päätin siskojenkin painostuksesta osallistua, oli appin lataamisen kanssa aikamoista sähläystä. Kännykän muisti kun veteli viimeisiään.

Kisa oli kokemuksena todella hauska. Yllätyin, miten mahtavalta tuntui juosta samanaikaisestin niin monen osallistujan kanssa. Takaa lähestyvä virtuaalinen kisa-auto saavutti 10,7 kilometrin kohdalla. Lenkki hyvän asian puolesta tuli tehtyä!

Näissä maisemissa oli kiva juosta

Anu

Jahkailin lähtöviivalle saakka, juoksenko ulkona vaiko matolla. Päädyin matolle, sillä jalkani on vielä toipilasvaiheessa. Pyllähdin parisen viikkoa sitten lahjakkaasti, enkä ole uskaltautunut ulkojuoksuihin vielä. Edellisvuosien juoksutarinoiden perusteella moni muukin on tehnyt suorituksensa matolla, joten ajattelin, että kyllä se app osaa askeleeni laskea. Ei osannut, tai sitten sähläsin GPS:n kanssa jotain. Tulokseni ei koskaan päätynyt listoille. Juoksin tuntumalla 11 kilometriä, sillä etukäteistutkailujen perusteella olin arvellut, että niillä main se kisa-auto alkaa hätyytellä.

Erilainen tapahtuma, ja kivointa oli ajatus, että siskojen lisäksi samaan aikaan kirmailivat sadat tuhannet kanssajuoksijat hyvän asian puolesta!

Juoksun jälkeen kokoonnuimme whatsappin äärelle jutustelemaan tunnelmista

Jätä kommentti