Hyvinvointi, perhe, Terveys

Mikseivät naiset urheile?

Maailmanlaajuisesti fakta on sama: naiset liikkuvat ja urheilevat vähemmän kuin miehet. Ero alkaa näkyä jo lapsena, sillä poikalapset löytävät itselleen mieluisia urheilullisia harrastuksia helpommin kuin tytöt. Juopa syvenee aikuisena. Australialaisen raportin mukaan jopa kolmasosa sikäläisistä yli 25-vuotiaista naisista ajattelee, etteivät urheilupaikat ole hänenlaisiaan ihmisiä varten.

Aikuiset naiset ovat sanoneet kyselyissä, että heitä estää liikkumasta esimerkiksi väsymys, ajanpuute ja liikkumisen hankaluus. Monet kokivat epävarmuutta siitä, osaavatko harjoitella oikein. Jotkut välttelivät liikuntaa, koska siitä tuli epävarma olo eikä tuloksia heti näkynyt.

Meidän lapsia on viety metsään pienestä pitäen.

Miltei kaikkialla maailmassa naiset tekevät tilastollisesti katsoen vähemmän palkkatöitä kuin miehet. Kun naiset ovat töissä he, edelleen tilastollisesti katsoen, tekevät vähemmän palkkatyötunteja. Nämä erot syntyvät siinä vaiheessa, kun naiset – arvasit oikein – tulevat äideiksi.

Naisten kuvailemaa väsymystä selittää siten se, että kaikissa maissa, joissa asiaa on tutkittu, naisten nähdään käyttävän enemmän aikaa kodin piirissä tehtäviin töihin. Näihin kuuluvat niin kotityöt, kuten siivoaminen ja ruoanlaitto, myös hoivaaminen, kuten lapsista, vanhuksista ja sairaista huolehtiminen. Naiset kantavat suurimman osan koti- ja hoivataakasta myös sitten, kun he ovat töissä kodin ulkopuolella.

Perhepyöräilyllä Austinissa muutama vuosi sitten.

Helmikuussa 2024 Journal of the American College of Cardiologyjulkaisussa esiteltiin tutkimus, joka antaa väsyneille ja kiireisille naisille hyviä uutisia. Terveyshyötyjen näkökulmasta naiset tarvitsevat vähemmän liikuntaa kuin miehet. Laajassa tutkimuksessa naiset ja miehet viettivät saman verran aikaa eri tavoin urheillen. Naisten riski varhaiseen menehtymiseen laski 24 % – miesten vain 15 %.

Sama yleistrendi näkyi, kun asioita tarkasteltiin yksityiskohtaisemmin. 140 minuuttia liikuntaa viikossa riitti nuoremmilla naisilla samojen terveyshyötyjen saavuttamiseen, joihin miehet tarvitsivat 300 minuuttia liikuntaa. Erot kaventuivat, kun naiset alkoivat lähestyä keski-ikää ja vaihdevuosia – siinä vaiheessa naisetkin joutuivat tekemään enemmän töitä terveyshyötyjen eteen. Tutkijat selittivät tuloksia mm. naisten ja miesten fysiologisilla eroilla, kuten sydämen koolla ja veren kapasiteetilla kuljettaa happea.

Metsäkävelyllä Suomessa, mukana sekä omat että siskon lapset.

Tutkimusten tuloksia on helppo havainnoida arjessakin. Kaksi itseäni nuorempaa työkaveria elää parhaillaan vauva- ja taaperovuosien kurimusta. Työkaverini ovat jatkaneet painonnosto- ja juoksuharrastuksiaan, koska heidän puolisonsa ovat kiinnostuneita samoista asioista ja tarjoavat oma-aloitteisesti tukea. Toinen nuori perhe jopa rakensi autotalliin oman kuntosalin, jossa lapsi voi nukkua matkasängyssä päiväunia sillä aikaa, kun vanhemmat yhdessä kolistelevat rautaa. Toisten tuki – onpa kyse sitten puolisosta, ystävästä tai maksetusta hoitajasta – on tässä elämänvaiheessa äärettömän tärkeää.

Itselläni pikkulapsiäitiyden ajat ovat jo elettyä elämää. Äitienpäivän aamuna uniset teinit keittävät kahvin ja antavat halaukset, mutta eivät lainkaan pahastu siitä, että äiti sitten lähtee uimahallille. ”Et pure multa päätä irti, kun olet käynyt siellä”, nuorin sanoo, kun yritän käynnistellä ylevää keskustelua naisten liikkumisen merkityksestä. Tulkitsen sen tarkoittavan aikamoista synninpäästöä. Meidän naisten ei tarvitse ajaa itseämme väsymyksen ja kiireen nurkkaan huolehtimalla loputtomasti muista. Kuten tunnettu totuus sanoo, olemme paitsi parempia myös terveempiä äitejä ja ihmisiä, kun otamme aikaa itsellemme.

1 vastaus artikkeliin “Mikseivät naiset urheile?”

  1. Hei, löysinpä bloginne ja kahlasin kaikki vanhat teksit läpi alusta asti. Olen virittelemässä tauolla ollutta juoksuharrastusta uudelleen, olen hiiiidas mutta onneksi ikä on tuonut järkeä ja vienyt kaikenlaisen näyttämisen halun. 😅Liikkunut olen kyllä enemmän ja vähemmän aina, haluan olla esimerkkinä lapsillekin enkä pysty olemaan sohvaperuna. Jään kuulolle. 😊

    Tykkää

Jätä kommentti