Uncategorized

Tunnistatko varastetun pyörän?

Kun ensimmäisen kerran etsin itselleni käytettyä, hyvää pyörää, naureskelin sitä, kuinka kummallisia jotkut myynti-ilmoitukset olivat. Pohdin, kuinka ihmeessä ihmiset eivät ymmärrä, mitkä tiedot olisivat tärkeitä. Lasten pyörät myydään renkaan tuumakoon mukaan, mutta aikuisten pyörässä rungon koon pitäisi olla ensimmäinen tieto. Olennaisuuksien sijaan jaaritellaan sitä sun tätä. Hämmästelin, kunnes törmäsin jännään artikkeliin, joka kertoi pyörävarkauksista ja varastettujen pyörien myynti-ilmoituksista.

Koronavuonnahan on käynyt monin paikoin niin, että pyöristä on pulaa – näin USAssakin. Pyöräkauppojen varastot olivat alkuvuodesta 2020 jo valmiiksi pienet. Kysyntä kasvoi keväällä räjähdysmäisesti, kun ihmiset alkoivat ajatella, että pyörällä pääsee turvallisemmin kuin vaikkapa joukkoliikenteellä, ja että ne tarjoavat myös mahdollisuuden ulkoilla hauskasti ja turvallisesti. Kunnolliset alle tonnin pyörät myytiin kaikkialta loppuun, ja pian myös seuraavaksi saapuneen pyöräerän ennakkotilauksetkin myytiin loppuun.

Vieläkin Kiinaan vahvasti nojaava pyörätuotanto junnaa kuukausia perässä. Lahjoitin syksyllä oman ylimääräisen pyöräni kuukausiksi lainaan Texas 4000 -projektille. Projektiin osallistuvat University of Texasin opiskelijat ajavat joka vuosi Austinista Alaskaan ja keräävät varoja syöpätutkimukselle. Tänä vuonna opiskelijoilla ei ollut pyöriä, joilla harjoitella. Kauan sitten tilattujen pyörien piti tulla maaliskuussa, mutta niitä ei ole vieläkään kuulunut.

Renkaanvaihtohommissa

Laajamittaisella pyöräpulalla on ollut hyviä ja huonoja seurauksia. Vuosikausia autotalleissa lojuneet pyörät ovat päässeet uudestaan käyttöön ja kiertoon, kun ihmiset ovat alkaneet kunnostaa ja myydä niitä. Itsekin ostin ensimmäiseksi maastopyöräkseni tällaisen autotallin periltä löytyneen projektipyörän – joka on ollut ihan hyvä pyörä, joskus 15 vuotta sitten.

Ikävämpi lieveilmiö on se, että pyörävarkaudet lisääntyivät eksponentiaalisesti. Autotallipyöräänsä myyvissä on toki rehellisiä kauppiaita. USAssa on hyvin tavallista, että autotallit ovat täpötäynnä kaikkea muuta roinaa kuin autoja. Jotkut myyjät nappaavat kuvan, jossa pyörää ei ole oikein edes kaivettu esiin tavarakasasta. Kukaan ei muista, mikä pyörän nimi, merkki, malli tai koko on – saati välitä siitä, millaiseen ajoon se on tarkoitettu. Ilmoituksessa lukee, että osta hyvä pyörä, halvalla saat, varmaan tarvii pumpata lisää ilmaa renkaisiin mutta täti ajeli tällä mielellään 1990-luvulla. Ostaja jää tihrustamaan epäselvää kuvaa ja miettii, että city- vai maastopyörä.

Kummallisten kuvien ja epämääräisten tietojen pitäisi kuitenkin kilkuttaa myös pyöränostajan hälytyskelloja. Se, joka ei halua oikean omistajan tunnistavan pyöräänsä myynti-ilmoituksesta, ottaa kuvat pimeässä, etäältä tai epäselvästi, kuvaa monta pyörää yhdessä tai käyttää maahantuojan sivuilta lainattua mallikuvaa. Pyöriä kuvataan suoraan edestä tai takaa, tai näytetään pelkästään yksityiskohtia: ketjut, ohjaustanko – ei sitä rungon osaa, jossa olisi hyödyllisiä tietoja. Yritteliäimmät tuunaavat: pyörässä saattaa olla osa, joka on peräisin eri pyörästä, tai koko pyörä on ruiskumaalattu uudestaan. Merkin tai mallin tunnuksia ei näy, härskeimmillään ne ovat räikeästi väärät tekstiin verrattuna.

Ostamani autotallipyörän rengas oli ollut vaihdon tarpeessa jo jonkusen vuoden.

Vielä selkeämpää toki on, jos pyörässä on ”pieniä naarmuja pinnassa” – nimittäin siinä kohdassa, josta lukko on sahattu irti. Pyörä ilman eturengasta herättää tietysti myös kysymyksiä. Pelkkä runko voi olla tosiharrastelijapiireissä aivan asiallinen myyntikappale, mutta markettipyörän runko on selvästi kummallisempi juttu.

Lyhyet ja tietämättömät ilmoitukset tyyliin ”osta tästä hyvä pyörä” ovat arveluttavampia kuin ne, joissa osataan kertoa rungon koko, pyörän käyttötarkoitus, lasten vai aikuisten malli ja ehkä jopa jotain vaihteista tai jarruista. Toisaalta jaarittelevat ilmoitukset pyrkivät herättämään ostajan luottamuksen kertomatta pyörästä mitään: ”Vaimo ei tarvitse tätä pyörää enää, on ajanut vain pari kertaa, nyt myyn pois että saadaan varastoon tilaa.” Mutta näyttääkö pyörä tosiaan siltä, että sitä on ajettu vain pari kertaa? Entä renkaat? Ja jos pääsee vertaamaan pyörää mainittuun rouvashenkilöön, onko hän ollenkaan pyörään sopivaa kokoa?

Sitäkin voi pohtia, miksi jollakulla yksityishenkilöllä olisi pyöriä myynnissä poikkeuksellisen runsaasti tai hyvin usein. Jos saman markkinapaikan kuvissa toistuu eri pyörien taustalla sama rakennus tai jos pyöriä myydään suoraan varastosijainnista, voi olla hyvä vilkaista myyjän profiilia tarkemmin. Epämääräinen kuvaton profiili, puutteellinen tai persoonaton nimi tai juuri luotu profiili, joka sitten pian häviää, antavat aiheen miettiä kahdesti. Myös erittäin halpa hinta, ”myyn nämä vain yhdessä” -diilit, ainoastaan käteiskauppa tai myyjän tavaton kiire saattavat kertoa varastetusta pyörästä.

Nämä myyjät saattavat toki olla aivan oikealla asialla.

Joillakin foorumeilla näytetään myyjän myyntihistoria. Omaa pyörääni etsiessäni törmäsin myyjään, joka oli juuri myynyt sen, mitä etsin, mutta kertoi sitten ”saavansa uusia pyöriä usein”. Profiilihistorian mukaan hän ei ollut myynyt palstalla yhtä ainutta pyörää – eikä sitten seuraavana päivänä enää sitäkään, josta olin kysellyt lisätietoja.

Osa ihmisistä on tietysti vain ihan oikeasti myymässä omaa pyöräänsä. Kaikki eivät ole markkinamiehiä. Viattomat ihmisetkin ottavat huonoja kuvia, kirjoittavat onnettomia kuvauksia ja haluavat päästä itselleen tarpeettomista rakkineista eroon. Yhtä yksittäistä asiaa tärkeämpää onkin ehkä kokonaisuus. Tuliko ilmoituksesta jotenkin kumma fiilis? Sitten on ehkä parempi vain selata eteenpäin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s