#korona, muut lajit, patikointijuttuja, Teksas/ulkosuomalainen

State Parks 2020 – osa 1

Tänä vuonna monet reissut ja lomailut jäivät haaveiksi. Texasissa eriasteiset sulut ja rajoitukset ovat olleet päällä yhtäjaksoisesti maaliskuusta saakka, eikä matkustelu ole tullut kyseeseen. Onneksi luonnonpuistot avattiin uudestaan päiväkäytölle jo huhti-toukokuussa, ja sittemmin myös telttailijat ovat päässeet puistoihin takaisin.

Edelleen päiväreissuillekin täytyy tehdä varaus etukäteen, eikä puistoja päästetä täyteen. Etenkin jos arkena pääsee käymään, monet upeat paikat ovat nyt tyhjempiä kuin koskaan – tavanomaisen väentungoksen sijaan ne saa hetkeksi aivan itselleen.

Marraskuussa 2020 kävimme Colorado Bend State Parkissa.

Colorado Bendissä meitä kohtasi sateinen ja paikallisittain kylmä päivä. Vesiputoukselle päästäkseen piti patikoida viisi kilometriä edestakaisin. Polku oli kivinen ja aika vaikeakulkuinen, sateisena päivänä lisäksi liukas ja mutainen. Vesi meni läpi vaatteista ja kengistä, ja koirakin alkoi jo etsiskellä suojapaikkoja kasvillisuuden alta. Gorman Falls -vesiputousalue oli silti kaiken vaivan arvoinen.

Texas State Parks -sivulla kerrotaan: ”Rising 65 feet above the river, Gorman Falls is a unique geologic formation that supports a sensitive ecosystem. The mineral-rich spring water deposits layers of calcite, slowly building formations called travertine.” Alueen herkkyyden vuoksi sitä saa ihailla vain kauempaa, itse vesiputoukseen ei pääse kiipeilemään ja ottamaan Insta-kuvia.

Marraskuussa pistäydyimme myös Bastrop State Parkissa.

Bastrop oli aivan erilainen kokemus. Kauniina, aurinkoisena päivänä pääsimme vaeltamaan mukavan kierroksen metsässä. Ihailimme mäntymetsää ja punaista maata.

Puiston alue on palanut pahoin vuonna 2011. Kyseessä oli osavaltion historian pahin (tiedetty) maastopalo. Jäljet näkyvät luonnossa edelleen.

Alueella on historiallisia pieniä mökkejä, joita vuokrataan yöpyjille, ja korkeimmalle kohdalle on rakennettu kivinen näköalamaja (jonka sisältä on napattu ensimmäinen kuva yllä). Molemmat on rakennettu 1930-luvulla, kun Roosevelt perusti Civilian Conservation Corps -ohjelman, jonka avulla torjuttiin vakavan laman aiheuttamaa korkeaa työttömyyttä. CCC-joukot työskentelivät USAn julkisilla mailla, ja mm. rakensivat useita kansallispuistoja.

Longhorn Cavern State Park, jossa vierailimme heinäkuussa 2020, on myös CCC-joukkojen aikaansaannos.

Longhorn Caverns -luolasto muodostui alunperin, kun maanalainen joki virtasi alueen halki ja vähitellen kaiversi itselleen uoman. Luolat olivat jossain määrin esillä ja jossain määrin täynnä maamateriaalia, kun CCC-joukot ryhtyivät niitä puhdistamaan. Nyt luolissa järjestetään opastettuja kiertokäyntejä.

Luolilla on takanaan värikäs historia. Niitä on käytetty suojapaikkana jo esihistoriallisina aikoina. Moderneina aikoina luolissa on pidetty muun muassa konsertteja ja tanssiaisia. Tätä nykyä niihin pääsee vain opastetuille kiertokäynneille. Koko luolasto on tänä päivänä noin 1.1 mailin mittainen – siis noin 1,7 km.

Me kävimme luolissa Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä. Liki neljänkymmenen asteen helteestä oli helpotus laskeutua luolastoon, jossa on tasainen parisenkymmentä celsiusta ympäri vuoden.

Texasissa on kaiken kaikkiaan yli 80 osavaltion luonnonpuistoa. Etäisyydet ovat pitkiä, mutta alle kahden tunnin matkan päästä meiltä löytyy jo monta vaihtoehtoa. Toivelistalla ovat mm. Inks Lake ja Enchanted Rock. Jo kahtena keväänä olen käynyt myös Pedernales Fallseilla uimassa ja patikoimassa – mutta se on jo oma tarinansa se!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s