Uncategorized

Sertifioitu juoksuvalmentaja ja yhteistyötarjous lukijoille!

Olen jo muutaman vuoden kärkkynyt paikkaa RRCA:n juoksuvalmentaja-kurssilta. Vuonna 1958 perustettu RRCA eli Road Runners Club of America on Yhdysvaltojen suurin juoksuorganisaatio. Sertifioituja valmentajia yhdistys on kouluttanut vuodesta 1998 alkaen, ja RRCA:n sertifiointia arvostetaan juoksupiireissä tällä mantereella.

Tavanomaisissa olosuhteissa kaksipäiväiselle peruskurssille pitää osallistua paikan päällä. Kursseja järjestetään ympäri maata, mutta tyypillisesti omalla alueella (tai edes kohtuullisen matkan päässä) on ollut tarjolla vain yksi vuosittain – ja nämä kurssit myydään loppuun samaa tahtia kuin huippuartistien konsertit!

Juoksumaailmalle olikin aivan lottovoitto se, että Covid-19 -pandemia muutti RRCA:n kurssit online-kursseiksi. Kun siis sain sähköpostitse ilmoituksen online-kurssista, näpyttelin ilmoittautumisen saman tien – ja kerroin vasta sitten miehelle ja perheelle. Hyvä niin, tämäkin kurssi oli nimittäin täyttynyt minuuteissa.

Kurssi, jolle osallistuin, olisi oikeasti järjestetty Delawaren osavaltiossa, mutta nyt kurssilaisia oli paristakymmenestä osavaltiosta sekä Kanadasta, eikä ketään Delawaresta. Ihmiset heräilivät eri aikavyöhykkeiltä Zoomin ääreen, osa kahvimukinsa kanssa jo aamukuudeksi.

Etäkurssiksi RRCA:n koulutus oli tavattoman tiivis paketti. Etukäteistehtävien jälkeen vietimme kaksi kahdeksantuntista päivää luennoilla ja ryhmätehtävissä. Lauantai-illaksi saimme myös kotitehtäviä. Kaiken päätteeksi piti vielä lukea tuhti tietokirja ja läpäistä hyväksytysti lopputesti.

Juoksuvalmentajakurssilla opeteltiin mm. juoksufysiologian perusteita, rasitusvammojen tunnistamista, ravitsemusta ja sen merkitystä, juoksupsykologiaa ja juoksuvalmentajan yritystoimintaa, lakeja ja vakuutuksia. Suurin osa ajasta kuitenkin käytettiin henkilökohtaisiin periodisoituihin juoksuohjelmiin: miksi ne ovat hyväksi ja millä periaatteilla niitä laaditaan, millaisia oheisharjoituksia tarvitaan, kuka tarvitsee minkäkinlaisia vauhti- tai voimaharjoitteita, miten määritellään realistiset tavoitteet – ja niin edelleen. Pohdittiin aloittelijan tarpeita ja maratoonarin sielunelämää, sivuttiin vallan ammattilaisiakin. Asiaa todellakin oli paljon!

Sertifioitujen valmentajien täytyy myös pitää yllä ensiaputaitojaan. Edellinen EA-kurssini oli vuosikymmenien takaa, joten tein EA-kurssin toisena viikonloppuna, senkin etänä ja online. Arvelin, että kertailen vain menneitä, mutta kulttuurikerroin yllätti. En ainakaan muista, että Suomessa olisi kurssilla kehotettu tarkistamaan paikalliset lait siitä, mitä voi seurata jos auttaa tuntematonta tai painotettu suostumuksen hankkimista ennen toisen auttamista.

Yhdessä viikonlopussa ei kenestäkään tule mestaria, mutta RRCA:n kurssi antoi todella hyvän tietopohjan ja loistavat materiaalit tulevaan kasvuun sekä tietysti valtavasti eväitä oman harjoittelun järkevöittämiseksi. Paljon asiantuntijat tosin painottivat sitä, että kukaan ei ole itsensä valmentaja, eikä kannata edes yrittää olla – ainakaan jos tavoitteet ovat vähänkään kunnianhimoiset. 

Seuraavaksi haluaisin laittaa oppimani käytäntöön ja harjoitella juoksuohjelman laatimista 1-2 ihan oikean juoksijan kanssa. Oletko sinä valmistautumassa johonkin tapahtumaan tai pyrkimässä tiettyyn tavoitteeseen – olipa kyseessä sitten 50 mailin tai 5 kilometrin juoksu? Haluaisitko antaa minulle mahdollisuuden rakentaa kanssasi henkilökohtaista harjoitusohjelmaa tuota tavoitetta / tapahtumaa varten?

Tämä edellyttäisi sinulta aikaa sen verran, että annat minulle etukäteen hyvät pohjatiedot ja jälkikäteen palautetta. Maksua en tässä kohdassa harjoitusohjelmaehdotuksestani pyydä, sillä oma tavoitteeni on tosiaan vain ottaa uudet taidot käyttöön.

Jos haluaisit heittäytyä moiseen mukaan, laita viestiä kommenttikenttään joko Juoksusiskojen Instassa tai Facebook-sivulla, palaan sinulle asiaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s