Uncategorized

Ja näin tulivat selätetyiksi marraskuiset putket ja putkulat

Somessa joku keksi – ensi kerran jo vuosia sitten -, että marraskuisen apeuden voisi syrjäyttää yhteisellä haasteella: joka päivä liikuntaa koko kuukauden ajan. Marrasputkessa se tarkoittaisi juoksua joka päivä, -putkulassa puolestaan mitä tahansa liikuntaa. Lähdimme innolla mukaan, tietenkin!

Sirpatherunner: Hamstring saneli valinnat puolestani tänä vuonna: jokapäiväinen juoksu ei olisi tullut kuulonkaan. Valitsin siis putkulan, jossa tavoitteena oli liikkua sisällä tai ulkona vähintään 25 min. joka päivä. Ensimmäisen viikon tuntojani voi lueskella täältä.

Marraskuussa kertyi sitten lopulta 22 aktiivisuoritusta: uintia, patikointia, pyöräilyä (sisällä ja ulkona), voimatreeniä, yksi luistelu ja kaksi lyhyttä testijuoksua. Keho tarvitsi myös lepopäiviä, ja silloin kävelin koiran kanssa ulkona ainakin sen minimin verran. Joka päivä tein lisäksi fysioterapiaharjoitteet, joihin itsessään meni 20-30 minuuttia.

Ainakin kertaalleen putkula pelasti sohvan seireenikutsulta, kun ulkona oli tarjolla kasapäin pimeää, kylmää ja märkää – siis aivan marraskuun syvää ydintä.

Kissanpentu osallistuu!

Katjatherunner: En edes harkinnut marrasputken valintaa. Hektisen ja stressaavan elämän kiemuroissa päivittäinen liikkuminen on osa arkea, mutta päivittäinen juokseminen olisi tuntunut stressitasoa pahentavalta valinnalta.

Ennen marrasputkulaa olin liikkunut viikon verran päivittäin, joten liikkumista oli helppo jatkaa. Joinakin päivinä lenkkejä kertyi tuplaten. Ensin lenkki koiran – sitten ystävän kanssa. Lenkit vaihtelivat. Välillä tuli käveltyä tienvartta, toisinaan hölkättiin luontopolulla, polkujuostiin pitkin pimeitä pitkospuita, kipsuteltiin portaita tai kierrettiin kuntorataa. Jopa hautajaisten jälkeinen happihyppely pimeällä metsätiellä tuntui hyvältä valinnalta.

Kuun lopussa juoksulenkki ei kuitenkaan kulkenut. Ohikulkija huikkasi, mahtaako olla kiviä taskussa. Olin edellisen lenkin jälkeen kylmettynyt ja flunssa vei voiton. Vaikka putkulan keskeytyminen harmitti, mieleenkään ei tullut uhmata terveyttään. Putkulan voi selättää toistekin.

Marraskuuhun mahtui 25 kohtalaista reippailupäivää ja vaatimattomat 107 kilometriä. Säännöllinen liikkuminen jatkuu, mutta keväälle suunnitellut lappujuoksut menevät harjoittelun vähäisyyden ja rikkonaisuuden vuoksi vakavaan harkintaan.

Anutherunner: valitsin putken: juoksua siis päivittäin. Ja hetihän se karkasi lapasesta: jo viikon kuluttua valitin siskoilleni, että reisien sisäpintoja kirvelee ja jalat ovat kipeät. Intouduin nimittäin vetelemään kympin lenkkejä joka päivä.

Sateiseen, synkkään marraskuuhun sopi hyvin ajatus, että juoksisin aamuisin juoksumatolla. Pari kertaa tuli niin kiire töihin, että juoksin vain kolme kilometriä. Niinä päivinä kävin sitten illalla hölkyttämässä toisen lenkin koirakaverin kanssa ulkona.

Kerran meinasi jäädä kokonaan välistä, sillä olin unohtanut lenkkikamat kotiin ja tarkoitus oli juosta työpäivän jälkeen ennen iltakokousta. Siispä ajoin äkkiä kotiin, juoksin hetken juoksumatolla ja hurautin taas takaisin työpaikalle.

Alun höntyilyn jälkeen rytmi löytyi, ja otin kuukauden peruskuntokautena. Juoksua kertyi kaikkiaan 132,8 kilometriä. Ihan lähiaikoina suunnitelmissani ei ole mitään pidempää lappujuoksua, joten marraskuu soveltui mainiosti ihan vaan ylläpitohölkyttelyyn.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s