polkujuoksu, Tapahtumat

Miten valmistauduin KK Nutsiin, joka haastaa, mutta myös antaa

Vuosi sitten etsin tietoja lähestyvästä KK Nuts 31 juoksusta. Kelailin järjestäjän tapahtumasivuja, pohdin varusteita ja yritin löytää kuvauksia reitin vaativuudesta. Silti tuntui haastavalta hahmottaa kokonaiskuvaa siitä, mitä edessä oli.

Olin siirtynyt polkujuoksuun lähes pakon sanelemana. KK Nuts oli kuitenkin ollut toiveenani pitkään ja Kuusamon maisemat ja Pieni karhunkierros olivat tutut. Silti se, millainen KK Nuts oli, oli itselle vaativuudeltaan täysi yllätys.

Olin ennen KK Nutsia juossut polkujuoksutapahtumissa. Tarponut juhannuksena yöttömän yön juoksun Iivaaralla, rämpinyt Bodomin mudissa sekä juossut Espoon Akilleksen polkujuoksuja keskuspuistossa. Lisäksi takana oli kasa puolimaratoneja ja maratoneja sekä polkujuoksukoulu.

Ennen tapahtumaa harjoittelin pitkien lenkkien tekemistä juoksuliivi päällä. Tein paljon hitaita, vaihtelevamaastoisia lenkkejä. Kipusin mäkiä ja portaita sekä juoksin rinteitä ristiin rastiin. Tein myös 20 kilometrin kävelyjä. Pienen Karhunkierroksen kiersin talven aikana kolmesti. Ennen tapahtumaa takana oli 1000 juoksukilometriä ja 500 km kävelyä. Olin lisäksi uinut, hiihtänyt ja patikoinut.

Mäkitreenit tein kipuamalla edestakaisin Malminkartanon mäkeä ja Kirkkonummen portaita. Lisäksi kiipesin Rukatunturille, Konttaiselle sekä Pikku-Pyhävaaralle (Pyhä Jyssäys) muutamia kertoja. Hiihdin viidesti Valtavaaran taakse ja tunkkasin monoilla rinnettä ylös. Polkujuoksua tein mäkisissä maastoissa Espoon keskuspuistossa tai tasaisemmilla poluilla Paloheinässä. Osallistuin myös erilaisiin yhteisjuoksuihin Helsingin keskustassa sekä Pirkkolassa, jotta sain treeneihin temmollista vaihtelevuutta.

Juostavaa maastoa
Juostavaa maastoa

Enempää treeniä en pystynyt tekemään, koska lenkkimäärä oli jalan murtuman jälkeen pidettävä maltillisena. Ensimmäisen kympin olin pystynyt toipumiseltani juoksemaan vasta vuodenvaihteessa.

Ennen kisaa tunsin itseni täysin noviisiksi. Tilasin juoksuliivin, juomamukin ja pillin. Hankin avaruuslakanan ja sidetarpeita. Ostin sekä nastalenkkarit että poluille sopivat kengät.

Itse kisaan pakkasin lisäenergiaa järjestäjän vaatiman määrän. Tungin liivin taskuihin suolatabletteja, pähkinöitä, rusinoita ja ylimääräisen, coca-colalla täytetyn juomapullon, josta olin edellisenä iltana antanut hiilihapon haihtua. Itseni olin tankannut pasta-aamiaisella. Ennen h-hetkeä mutustelin banaanin.

Lähdön jälkeen on ruuhkaa.
Lähdön jälkeen on ruuhkaa.

En stressannut ajasta. Olin laskenut, että tasaisella etenemisellä ehtisin kyllä reitin kahdesta huoltopisteestä läpi sallitussa ajassa. Arvioin myös ehtiväni maaliin aikataulun puitteissa. Ellen teloisi itseäni. Ellen kaatuisi juurakossa. Ellen mitottaisi voimavarojani väärin. Ellei vesi loppuisi. Ellen jäisi auttamaan jotakuta reitillä loukkaantunutta.

Vaikka kuvittelin tietäväni, mitä on luvassa, kisa yllätti. KK Nuts oli juoksutapahtumana elämäni rankin. Vaikka himmasin alkumatkasta ja säästelin energioita viimeisen seitsemän kilometrin osuudelle, olin maalissa aivan loppu.

Maasto on ensikertalaiselle vaihtelevaa ja saatoin vain kuvitella, millainen reitti olisi mahtanut olla sateisena ja runsaslumisena vuonna. Nyt pitkospuut olivat hyvin juostavissa, reittiä oli paljon kunnostettu ja kuivaa maa-ainesta lisätty. Portaita oli paranneltu. Silti reittiin mahtui liukasta juurakkoa, mutaa sekä irtosoraista kalliota. Jatkuvaa, armotonta kipuamista ylös ja alas niin kalliota kuin askelmia pitkin.

Joulukuussa Kuusamon polut olivat harvinaisen vähälumiset.
Joulukuussa Kuusamon polut olivat harvinaisen vähälumiset.

KK Nuts on vaativuudestaan huolimatta – tai ehkä juuri siksi – yksi parhaimpia kisoja, joihin olen osallistunut. Kisa onnistui tunnelman luomisessa ja järjestelyt toimivat.

Tähtäimessäni on tulevaisuudessa juosta KK Nuts 55. Muistan konkareiden kertoneen, että sille matkalle on asiaa, kun juoksukilometrejä kertyy vähintään 250 kuukaudessa. Ilman huolellista treenausta, ajatuksella, että reitistä kyllä selviää vaikka kävellen, en KK Nuts -kisan millekään matkalle lähtisi. Matkoista selviää kyllä – eri asia vain missä kunnossa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s