Treenit, Uncategorized

Run Walk Run-metodin testaus antoi yllättäviä tuloksia!

Törmäsin juoksu-kävely yhdistelmään ensimmäistä kertaa 2010. Olin silloin osallistumassa maratonille ja sisareni (anutherunner) kertoi juoksijalehden artikkelista, jossa hehkutettiin juoksu-kävely tekniikalla läpäistyä maratonia.

Sisareni yllytti minuakin testaamaan juoksun ja kävelyn yhdistämistä, mutta ajatuskin tuntui absurdilta. Miten ikinä ehtisin ajoissa maaliin, jos kävelisin! Jälkikäteen mietittynä tulos olisi voinut olla parempi, jos olisin kuunnellut neuvoa.

Nyt vuoden ensimmäisessä juoksijalehdessä oli juttu Jeff Gallowayn kehittämästä Run Walk Run -metodista, missä ideana on rytmittää lenkki niin, että sen aikana kävellään etukäteen suunnitelluin välein lyhyitä pätkiä. Päädyin testaamaan metodia.

Kävelytiet alkavat olla sulat, joten juoksin lenkin asfaltilla, irtosoran välillä tunkiessa tossujen sisäpuolelle.

Testasin juoksun ja kävelyn yhdistelmää siten, että juoksin viisi minuuttia ja kävelin 30 sekuntia. Sitten jatkoin taas juoksua seuraavat viisi minuuttia ja kävelin uudet 30 sekuntia. Tuntiin mahtui tällä jaolla kymmenen kävelyosuutta. Juoksin yhteensä kaksi tuntia.

En tavoitellut suoritukselle mitään  tiettyä nopeutta, vaan annoin juoksun sujua sellaista tahtia, mikä tuntui hyvältä. Vauhti pysyi tasaisena koko lenkin ajan.

Olin etukäteen kuvitellut, että kävelyosuudet olisivat tylsiä, mutta huomasin odottavani niitä. Kävelyn aikana saatoin napata valokuvan, niistää nenän, kurkata juostun matkan pituutta tai vain keskittyä kävelyyn. Pulssi ehti hieman laskea. Rytminvaihdot kävelyn ja juoksun välillä sujuivat helposti. Juoksuosuuksilla teki mieli hieman kiristää tahtia, koska askel kulki kevyesti.

20190222_173401.jpg

Kotiin tultua katselin tilastoja. Testiin käyttämäni kilometriaika oli kymmenen sekuntia perus pk-lenkkiäni parempi, vaikka lenkki oli itsestä tuntunut hitaammalta. Nopeusero korostuu, koska testilenkki oli kolme kertaa vertailukohteena olleita pk-lenkkejä pidempi. Omalla kohdallani Run Walk Run -metodilla nopeus ei näyttäisi jäävän puolimaratonpituisella matkalla pelkästään juostua puolikasta heikommaksi. Seuraavaksi olisikin mielenkiintoista testata, miten juoksun ja kävelyn eri rytmitykset mahdollisesti heijastuisivat nopeuteen.

Olo oli suorituksen jälkeen energinen. Olisin hyvin voinut jatkaa lenkin pituutta tai tehdä toisen vastaavan testilenkin edellisen perään. Myös juoksu-kävely -lenkkiä seuraavana aamuna olisin ollut valmis tekemään uuden pitkän lenkin. Virtaa tuntui riittävän ja edellisen päivän suorituksesta ei ollut merkkiäkään.

Varmaa on, että testaan juoksu-kävely -metodia seuraavalla kolmen tunnin lenkilläni. Uskon, että itselläni metodi mahdollistaisi harjoittelumäärän optimoimista. Lisäksi se tuo vaihtelua lenkkeihin. Nähtäväksi jää heittäydynkö kokeilemaan metodia myös lappu rinnassa – lopputulos kun voisi todella olla jopa parempi!

2 vastausta artikkeliin “Run Walk Run-metodin testaus antoi yllättäviä tuloksia!”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s