Varusteet

Juoksukaupassa

Liityin jokunen aika sitten Active.com-sivuston jäseneksi. Sivuston kautta ilmoittaudutaan erilaisiin kisoihin ja tapahtumiin. Kaikki voivat käyttää palvelun tätä puolta (pientä kertamaksua vastaan), mutta jäsenet saavat lisäksi kaikenlaisia alennuksia ja etuja.

Yksi merkittävimmistä eduista on yhteistyö Road Runner Sports -juoksukaupan kanssa. Kerran vuodessa kaupasta saa kantaa ulos 85 dollarin arvoiset juoksulenkkarit.

Paitsi että eihän se todellisuudessa tietenkään niin mene, vaan myyjän tehtävä on myydä alennusasiakkaalle merkittävästi kalliimmat kengät. Ja mikäpä siinä, juoksukauppa onkin ainoa myymälä, jossa haluan palvelua juuri näin: joku pyydystää minut hoteisiinsa suoraan ovelta ja seuraavan tunnin ajan myy pontevasti ja asiantuntevasti kaikkea, mitä aavistaa minun saattavan tarvita, haluta tai langeta hankkimaan.

Etukengät olisi tietysti voinut myös tilata netistä, mutta henkilökohtaisessa palvelussa on hyvät puolensa. Tänään hyvän puolen nimi oli Marcus. Hän tervehti meitä leveästi hymyillen ja ohjasi suoraan ovelta 3D-skanneriin ja siitä juoksumatolle. Sain tietää, että oikea jalkani on pienempi kuin vasen, siinä on korkeampi kaari ja kummallakin jalalla paino asettuu askeltaessa ulkosyrjälle, eikä nilkka rullaa sisäänpäin ollenkaan.

Näin ollen esimerkiksi New Balancen kengät, joita olin netistä vähän vilkuillut, eivät olisi minua varten: ne ohjaisivat jalkaa vielä enemmän suuntaan, jonne se muutenkin hakeutui. Tästä olisi ensin seurauksena penikoiden kipeytyminen ja siitä seuraavaksi polvivaivat. Tässä kohden keskustelua puolison silmiin syttyi ymmärryksen valo: hän on juossut väärillä kengillä!

Kuin huomaamatta siinä jutellessa Marcus kengitti jalkaa kuin hevoselle ja valmisti minulle henkilökohtaiset pohjalliset – niitä tässä vaiheessa edes sen kummemmin myymättä. Kai ne olisivat vain menneet roskiin, ellen olisi ostanut: ehkä materiaali ei maksa mitään. Ostetut pohjalliset sen sijaan olivat kenkäparin hintaiset. Mutta nii-in mukavat jalassa!

Kun sitten pääsin kokeilemaan kenkää pohjallisilla ja ilman, Marcuksen työ oli tehty ja pohjalliset myyty siltä seisomalta. Ja kuulemma ne kuitenkin kestävät noin tuhat mailia / 2-3 kenkäparia.

Juteltiin siinä dropeista ja kerroin, että akillekset ovat olleet arat sen jälkeen, kun erehdyin seikkailemaan 4 mm:n Sauconyissä ja rantahiekalla. Ja varpaathan hakkautuvat aina pitkillä lenkeillä. Joten Marcus lähti etsimään neutraalia kenkää, jossa olisi ulkosyrjällä reipas toppaus, konservatiivinen (korkea) droppi ja reilu tila varpaille.

Kohta kaveri kantoi varastotilasta kymmenisen kenkälaatikkoa. Mukana olleet perheenjäsenet huokaisivat kevyesti, mutta minä saatoin hihkaista ääneen innostuksesta, kun pääsin niitä sovittelemaan. Minua on turha viedä kultasepänliikkeeseen ja vaateostoksillakin ahdistun aika nopeasti, mutta urheiluvälineitä jaksan pohtia koko päivän.

Marcus ehdotteli sekä Brooksin Ghost 11:tä että Glyceriniä. Vertailussa olivat myös Sauconyn Ride ISOt, jotka olivat hänen mukaansa suunnilleen sama kenkä kuin Ghost. Glycerin tuntui muita jäykemmältä ja kotiin lähtivät mukaan Ghost 11:t. Sauconystäkin kyllä tykkäsin.

Olin oikeastaan mennyt kauppaan ajatellen, että ehkä vain hankin uudet Niken Pegasukset, ja ilman henkilökohtaista palvelua niin olisi varmaan käynytkin. Brooksia en olisi välttämättä tullut itse edes sovittaneeksi. Kun sanoin tämän ääneen, Marcus totesi, että sen jälkeen, kun ”Saucony jokunen vuosi sitten teki kenkänsä pehmusteille jotain kummallista”, Brooksin osakkeet ovat monien juoksijoiden silmissä nousseet.

Odotukset ovat nyt korkealla. Toivon, että nämä kengät yhdessä uusien pohjallisten kanssa auttavat hiljalleen myös akillesarkuuteen. Koetan kuitenkin pitää innostuksen hallussa, sillä opin läksyni viime kerrasta: uudet kengät ajetaan sisään vähitellen!

Varmaan me kuitenkin huomenna jo vähän käymme yhdessä Ghostien kanssa katselemassa naapurustoa. Tarjolla on rapsakkaa Etelä-Kalifornian talvisäätä: noin +10 C:n lämpötiloja ja appelsiinipuiden reunustamia kujia.

2 vastausta artikkeliin “Juoksukaupassa”

 1. Olipa hyvää palvelua! Onko sulla aiemmin ollut Foootbalancen pohjallisia? Mulla on yhdet ja ne ovat onneksi aika ”kevyet” eli eivät liikaa ohjaa jalkaa eri asentoon.

  Fysioterapeutilta ja osteopaatilta olen kuullut, että ainakin omat jalkani tarvitsevat vain jalkaterä- ja muuta jumppaa – ei niissä mitään rakenteellista vikaa ole. Mulla vasen nilkka vähän taipuu sisään päin. Pidän kuitenkin Footbalancen pohjallisia kengissä, joilla juoksen sisällä matolla tai radalla.

  Mulla on myös yhdet jalkaterapeutin tekemät pohjalliset, mutta se on jo toinen stoori. 😃

  Toivottavasti uudet kengät on hyvät! Malttia vaan sisäänajoon (mullahan sitä ei tunnetusti ole…). Ja kuulostaapa ihanalta nuo appelsiinipuut. Kuvasta tuli mieleen Steinbeckin kirja. Vaikka se ei onnellinen tarina ollutkaan. Hyviä huoksuja! 😊

  Tykkää

  1. Kiitos kivasta kommentista!

   Ekat pohjalliset ovat, joten otan tosiaan nyt varovasti ja kuulostellen nekin käyttöön. Mulla on toisessa nilkassa ikivanhan vamman seurauksena virheasento, ja sillä puolen kaikenlainen pikkukremppa aina vaanimassa. Katsotaan, mitä se nilkka näistä pohjallisista tuumaa.

   Täällä on tosiaan nyt talvi sateisimmillaan ja siten myös vihreimmillään. Minusta suomalaisten juoksijoiden kuvat lumisista teistä ja metsistä näyttävät nyt niin ihanilta – mutta toki kylmyys jää kuvasta välittymättä! 🙂

   Hyviä talvijuoksuja sinnekin!

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s