Uncategorized

Varustehankintojen vikatikit

Sisareni (anutherunner) pähkäili hiljattain tekstissään ”varusteongelmia ja ongelmavarusteita” virheellisiä varustehankintoja. Sosiaalisessa mediassa seuraamillani juoksuryhmillä on viime aikoina tuntunut viriävän oikea virheellisten kenkäostosten jälleenmyyntibuumi. Joskus huolellisenkin ostosreissun seurauksena käteen jää sekundaa.

Olen tilaillut kenkiä netistä ja ostanut niitä urheiluliikkeiden alelaareista. Toisinaan olen tehnyt hankinnat juoksuliikkeiden myyjiltä. Välillä valinnat osuu nappiin, toisinaan hyväkään harkinta ja kenkien sovittelu ei johda hyvään lopputulokseen.

Viimeisin, lähes katastrofaalinen juoksukenkäepisodi sattui viikko sitten. Tiputin tyttäreni kampaajalle ja ajattelin kuluttaa aikaani penkomalla heinäkuun alelaareja kauppakeskus Isossa-Omenassa, Espoossa. Pian huomasin olevani sinne tulleessa uudessa juoksuliikkeessä.

Myyjä oli salamana paikalla. Kerroin tarvitsevani uudet lenkkarit. Edelliset, netistä ostetut hankaavat oikean jalan pikkuvarvasta yli viiden kilometrin lenkeillä ja sitä edellisillä on jo sen verran kilometrejä takana, ettei lappujuoksuihin osallistuminen oikein niillä luonnistu. Uusilla kengillä on sitä paitsi jo aika kiire. Elokuun alussa on edessä seuraava puolikas.

Myyjä kyseli nykyisen kenkieni mallin ja tarkisti kokoni. Vedin jalkaan Hoka one onet ja kävin hölköttelemässä koeaskeleet kauppakeskuksen käytävällä. Kengät pantiin pakettiin. Lesti vastasi hyvin aiemmin käyttämieni kenkien kanssa. Merkki oli itselle uusi, mutta myyjän kerrottua taustalla olevan aiemmin Salomonin kenkiä suunnitelleet kaverukset, olin myyty. Kaikki hankkimani Salomonin tuotteet olivat olleet huippuja.

Päätin kotiin tultua lähteä lenkille. Vedin kenkälaatikon kassista. Järkytykseksi tajusin laatikon kyljessä komeilevan väärän koon. Kengät eivät olleet myyjälle mainitsemaani kokoa, vaan kokoa suuremmat. Ei auttanut kuin ajaa kauppakeskukseen kysymään kenkien vaihtoa.

Ennätin myymälään juuri hetki ennen sen sulkeutumista. Sama myyjä vaihtoi kengät oikeaan kokoon lennossa ja tyytyväisenä ajelin kotiin.

Testailin uudet kengät eteisen käytävällä seuraavana aamuna. Vaikka kyseessä oli erinomainen kenkä, ei sen perusidea tuntunut sopivan kanta-astunnalleni. Niinpä huomasin hakkaavani kenkien sisäsyrjillä toisiaan. Samaan ilmiöön olin myös aiemmin törmännyt tilanteissa, missä neutraaliin askellukseeni oli myyty pronootiotuelliset jalkineet.

Ajoin jälleen kauppakeskukseen. Tällä kertaa myyjä ei enää jaksanut olla ilahtunut naamani näkemisestä. Kerroin, kenkien kanssa esiin tulleen ongelman ja aloimme etsimään tilalle uusia kenkiä. Luojan kiitos, en ollut juossut kengillä ulkona.

Vietin kaupassa pitkän tovin. Kokeilin lukuisia eri vaihtoehtoja ja koehölkkäsin kengillä pitkin kauppakeskusta. Myyjä etsi kuumeisesti eri malleista kokoani. Joidenkin kenkien kohdalla hän ojensi vahingossa liian isoa kokoa ja kun muistuttelin kokoni olevan 4.5, lähti hän hakemaan oikean koon kenkäparia varastosta.

Lopulta valinta oli selvä. Hoka one one sai jäädä kauppaan ja tilalle tuli kahdet New Balancen kengät. Toiset treenaukseen ja toiset lappujuoksuihin. Vaikka hinta kirpaisi, myyjän kanssa todettiin yhdistelmän tukevan toisiaan ja toisaalta juoksen siinä määrin, että tossuja kyllä kuluu.

Ehdin lenkille vasta muutama päivän päästä. Kaivoin lenkkarit esiin kassista. Hieman jännitti. Olisikohan juoksufiilis näillä niin rullaavaa, kun myyjä oli hehkuttanut?

Ja taas. En ollut uskoa silmiäni. Kassissa oli kahdet, väärää kokoa olevat kengät!!!

Ei, mieleeni ei ollut juolahtanut tarkistaa kokoa, vaan olin liikkeessä vetänyt sumeilematta jalkaani myyjän ojentaman parin. Olinhan jo kertaalleen vaihdattanut väärän koon kengät ja hokenut kokoani liikkeessä useaan otteeseen!

Ei auttanut kun niellä pettymys. Lähetin sähköpostilla palautetta myymälään ja lähdin lenkille vanhoilla lenkkareilla. Kurkkua kuristi ja tajunnassa pyöri virheellisten ostosten jälkeinen krapula.

Oloa ei yhtään helpottanut, kun lenkiltä kotiin tultua, puhelimessa komeili sisarelta tullut viesti: ”Käy kurkkimassa Stadiumin Outlet, siellä olisi New Balancen lenkkareita todella hyvässä tarjouksessa!!”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s