Varusteet

Luomuna vai mittareihin tiukasti sidottuna?

Palailin jonkun verkkaisemman lenkkeilyvuoden jälkeen juoksemisen pariin vuonna 2009. Ostin urheilukaupan myyjän suosittelemat, ylikalliit lenkkarit ja lähdin juoksemaan.

Juoksin pääsääntöisesti samaa, noin viiden kilometrin lenkkiä, vaihdellen korkeintaan juoksusuuntaa ja kurkin tavallisesta rannekellosta lenkkiin kulunutta aikaa. Tavoitteena oli olla aina hieman nopeampi, kuin edellisellä kerralla ja voi sitä iloa, kun edellinen aika alittui tai syyttelyä, jos kierrokseen kuluikin enemmän aikaa kuin ennen. Milloin syynä hitauteen oli olosuhteet, syömättömyys tai hiekasta putsaamaton tie. Ja kun onnistuin, kuvittelin kuntoni kehittyneen.

Ja toki. Kyllähän kuntoni varmasti aluksi kehittyikin sohvaperunavaiheen jälkeen. Mutta sitten huomasin, että vaikka kuinka tahkosin samaa rinkiä, kehitystä ei enää tapahtunut.

Kaapinpohjalla lojuva kellomeri

Ensimmäisen matkaa, aikaa sekä pulssia seuraavan Polarin mittarini sain lahjaksi. Sykevyö ahdisti ja toimi vain toisinaan. Muistan yhä, kuinka hinkkasin ja kostuttelin sykevyön pintaa, jotta se varmasti toimisi. Hyvin pian kello ja sykevyö lensivät kaapinnurkkaan. Ja sama meno jatkui. Juoksin edelleen vain parempia aikoja tavoitellen. Toki matkat pitenivät, mutta muuten junnasin paikoillani.

Olin myös viritellyt sport tracker -ohjelman kännykkääni ja tyytyväisenä seurailin kilometriaikoja, vaikka hyvin usein ohjelman tiedoista olisin helposti havainnut mittavirheet. Minä näin vain mitä halusin. Sitten siirryin seuraamaan kehittymistäni Runtasticin avulla. Sport Tracker eli jotain murroskautta ja uusi päivitys takkuili niin, ettei mittaamisista useinkaan tullut mitään.

Öööö….näinkö mä juoksin?

Juuri ennen ensimmäistä maratoniani hankin Garminin juoksukellon, joka osoittautui valitettavasti maanantaikappaleeksi ja yhteiselo jäi lyhyeksi. Kello hyytyi muutaman tunnin jälkeen ja sain rämpiä maratonkilometrit kasaan täysin tietämättä ajankulkua.

TomTom juoksukellon ostin sisareni (Anutherunner) suosittelemana 2016. Kello toimi kuin unelma. Tietokoneen ja kännykän kautta seurasin fitnessikäni kehittymistä ja kilometrien karttumista. Sykkeen jyskeen sain mitattua suoraan ranteesta ja aloin ensimmäistä kertaa kiinnittämään huomiota sykkeisiini.

Muutin juoksemistani radikaalisti. En enää seurannut matkaan kulunutta aikaa vaan päinvastoin aloin juoksemaan aikaa. ”Juoksin tänään 50 minuuttia ja sunnuntaina juoksen 90 minuuttia” saatoin sanoa. Muutoksen myötä kaikki aikani tuon talven lappukisoissa paranivat kuin itsestään. (17,4 km:lla aika parani puolella tunnilla vuoden takaiseen!!)

Voi näitä rannekkeita!!

IMG-20180120-WA0009.jpg

Mutta vaikka Tomtom toimi kuin unelma, sen rannekkeet olivat sellaista sekundaa, että niiden valmistamista varten olisi kannattanut perustaa oma yritys! Vararannekkeiden saatavuus heikkeni mallien kehittyessä ja monesti nettisivuviidakosta tuli tilattua aivan vääränlaisia, kelloon sopimattomia rannekkeita.

Uusimman Garminini sain vasta joululahjaksi, joten yhteinen taipaleemme on lyhyt. Kuitenkin pidän nytkin siitä, että saan siinäkin sykeseurannan ranteesta ja matkat, ajat ja reitit tallentuvat ylös. Lisäksi seurailen palautumisaikoja ja hapenottokykyni kehittymistä.

Sykeseurannan myötä olen oppinut hidastamaan lenkeilläni

Tiedostan hyvin ettei pulssin mittaaminen ranteesta ole maailman tärkeintä tai että palautusajat ovat vain suuntaa antavia. Myös matkamittauksissa saattaa tulla heittoja. Luotan kuitenkin siihen, että urheilu- ja juoksukellot antavat tasoiselleni liikkujalle riittävästi tietoa siitä, miten kehityn. Lisäksi on aivan mahtavaa, kun silmiin osuu viiden vuoden takaa mekintä ”lenkillä lasten kanssa, bongattiin maasta jättietanoita” ja voi yhä muistaa juuri tuon kyseisen lenkin ja sen hetket!

Joten täytyy tunnustaa, että olen aivan mittaririippuvainen! Lenkkeilen Garmin ranteessa, sport tracker ja runtastic taskussa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s